Home » Beauty » Zdrowe chipsy? Czemu nie! Zobacz, jak je zrobić!

Zdrowe chipsy? Czemu nie! Zobacz, jak je zrobić!

BeautyCookingKuchnia

Dzisiejsze czasy są coraz bardziej optymistyczne, jeśli chodzi o uprawianie zdrowego trybu życia.

Coraz większą uwagę przywiązuje się do tego, co jemy, jak dużo czasu spędzamy na uprawianiu sportu oraz jak możemy walczyć ze stresem. Nie każdy z nas potrafi zrezygnować z pewnych posiłków, które niekoniecznie można uznać za zdrowie. Jednym z dobrych przykładów są chipsy. Czy aby na pewno musimy wykluczać je z naszej diety?

Znak klasycznych chipsów ziemniaczanych zna praktycznie każdy z nas.

Rzadko komu one nie smakują. Na rynku sprzedawane są chipsy o rozmaitych kształtach i smakach. Niestety – większość z nich stanowią plastry ziemniaka smażone w głębokim tłuszczu niepewnego pochodzenia oraz przyprawiane aromatami, które ze zdrowiem mają tyle wspólnego, co polityka i uczciwość. Niektóre firmy próbują wprowadzać chipsy prosto z pieca, których zawartość tłuszczu jest dużo niższa, lecz wciąż uwagę w negatywnym tego słowa znaczeniu wzbudzają mieszaniny różnych przypraw oraz niejasny przebieg produkcji takich chipsów.

Mówi się, że każde domowe jedzenie będzie lepsze od oferowanych w sklepach gotowych produktów. W przypadku chipsów jest to doskonale pasujące określenia. Próbując sami zrobić swoje ulubione chipsy, mamy pod pełną kontrolą przebieg ich produkcji i użytych przypraw. Szaleństwo w kuchni jest mile wskazane.

 

Po co używać nudnych ziemniaków, skoro chipsy równie dobrze można zrobić z marchewki, selera czy buraczka?

Wszystko, czego potrzebujemy, na pewno mamy w kuchni. Rozmaite przyprawy, jak mielona papryka i czosnek świetnie będą się komponować z chipsami. Wystarczy rozgrzać piekarnik do około 180 stopni Celsjusza, pokroić na cienkie plasterki wybrane przez nas warzywa, przyprawić, na blasze rozłożyć papier do pieczenia, równomiernie ułożyć nasze jeszcze surowe czipsy i z jednej strony piec 20 minut, obrócić i piec kolejne 10-15 minut.

Następnie wystarczy poczekać, aż wystygną. Ostatnim i najbardziej smakowitym etapem jest degustacja. To od Was zależy, jak będą smakować Wasze domowe chipsy, które śmiało można jeść będąc na diecie i prowadząc zdrowy tryb życia.

 

 
Similar posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *