Home » Cooking » Tofu – uniwersalne i smaczne, jak je przyrządzać?

Tofu – uniwersalne i smaczne, jak je przyrządzać?

CookingHot tematy

Przyrządzenie tofu nie jest wcale takie trudne jak się większości z nas wydaje. Przepisy są proste i przyjemne a może okazać się, że to będzie jeden z Twoich ulubionych dodatków. Ale czym jest owe tofu? Jest to ser wyrobiony z mleka sojowego, można go spotkać w różnych postaciach takich jak tofu lekkie o gęstości śmietany – jest to najdelikatniejsza odmiana lub też tofu twarde które wyglądem przypomina ser biały.

Jak przyrządzać tofu?

Jest wiele sprawdzonych i łatwych sposobów zaznajomienia się z tym nowym składnikiem który pojawił się w twojej kuchni.

Wstając rano często na śniadanie jemy jajecznicę, ale można też… tofucznicę! Zamiast jajek i boczku, wrzuć na patelnie warzywa i właśnie tofu, całość podsmaż a swój pierwszy posiłek z tofu masz już za sobą. Innym sposobem w którym również podsmażamy tofu jest tofu na słodko. Pokrój tofu tak, aby kształt miały długich cienkich walców, następnie dodaj coś słodkiego, sprawdzonym pomysłem jest tutaj miód a całość podsmaż na patelni.

Tofu miękkie może byś substytutem wielu składników bez których ciężko wyobrazić sobie niektóre dania. Pizza bez sera? Spróbuj zastąpić ser żółty tofu a otrzymany smak będzie całkowicie nowym doznaniem. Możesz je też zjeść jako produkt podstawowy, często podaje się go jako proste danie, tofu polane syropem i obłożone różnymi owocami na przykład malinami i jagodami.

Tofu twarde podobnie jak miękkie można dodawać do zwykłych dań, które przyrządzamy na co dzień.

Za przykład niech posłużą tu zupy do których można wkrawać kawałki tofu oraz spaghetti z wołowiną którą również można zastąpić właśnie tofu.
To tylko kilka z wielu przykładów zastosowania tofu w polskiej kuchni. Twardym tofu da się także zastąpić wiele rodzajów mięsa. Można je również wędzić przez co jego zastosowanie jako substytutu rośnie o kolejne potrawy takie jak mięsa i ryby wędzone. Kolejnym krótkim przykładem niech będzie makaron z tofu. Pomysłów mnóstwo, ogranicza Cię tylko wyobraźnia i własne odczucia smakowe.

Powodzenia!

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *