Home » Kuchnia » Syrop z czosnku na przeziębienie – dobra receptura!

Syrop z czosnku na przeziębienie – dobra receptura!

KuchniaRecipesZdrowie

Okres jesienno-zimowy to czas wzmożonych zachorowań na grypę i przeziębienia.

Duże wahania temperatury między dniem a nocą sprawiają, że nie bardzo wiemy jak ubrać się rano do pracy by wieczorem nie zmarznąć podczas powrotu. Również dzieci, które mają słabszą odporność łatwiej zapadają na różne infekcje. Skutkuje to typowymi objawami przeziębienia: katarem, bólem gardła i niewielką gorączką.

Zamiast od razu rezerwować wizytę u lekarza i szukać najbliższej apteki warto zastanowić się nad domowymi sposobami na leczenie przeziębienia. Nie musimy od razu wydawać pieniędzy na lekarstwa na przeziębienie, których działanie de facto nie różni się od działania domowych sposobów na drobne infekcje. Niezastąpionym składnikiem wszystkich domowych preparatów na przeziębienie jest czosnek. Najbardziej znany i najbardziej skuteczny naturalny antybiotyk.

Czosnek przede wszystkim wzmacnia odporność organizmu dzięki czemu może on efektywniej walczyć z wszelkimi infekcjami. Dzięki zawartej w czosnku allicynie ma on działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.

Czosnek można przyjmować na kilka sposobów.

W formie tabletek czy na przykład zjadając obrane i umyte ząbki. My zajmiemy się tym najbardziej przyjemnym sposobem przyjmowanie wszelkich lekarstw – syropem. Syrop to idealne rozwiązanie zarówno dla małych dzieci jak i osób starszych. Niektórzy niechętnie połykają wszelkie tabletki. A jedzenie czosnku w postaci ząbków to niekiedy z powodu charakterystycznego smaku i zapachu wyzwanie dla największych twardzieli.

Do przygotowania syropu z czosnku na przeziębienie będziemy potrzebowali czterech składników:

– 2 lub 3 główki czosnku,

– kilka łyżeczek miodu,

– sok z 3 cytryn,

– szklanka chłodnej, przegotowanej wody.

Samo przygotowanie syropu polega na wyciśnięciu soku z cytryn i zmieszaniu go z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do tych składników dodajemy kilka łyżeczek miodu i całość mieszamy z chłodną, przegotowaną wodą.

Tak przygotowany syrop przecedzamy i odkładamy na kilkanaście godzin. Następnie przelewamy do szklanej buteleczki. Syrop gotowy!

Syrop możemy spożywać kilka razy dziennie. Skutecznie pomoże on w walce z przeziębieniem. Jeśli jednak objawy będą utrzymywać się dłużej warto skonsultować się z lekarzem.

 
Similar posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *