Home » Cooking » Starożytne zboża – wracają na nasze stoły!

Starożytne zboża – wracają na nasze stoły!

CookingHot tematyKuchnia

Nie jest fikcją, że starożytne zboża znów powracają do łask. Oferują je już nie tylko sklepy ze zdrową żywnością. Ich oferta znajduje się także w licznych supermarketach i nie tylko. Dzięki nim można wprowadzić do swojej kuchni niesamowite smaki, które jednocześnie przysłużą się naszemu zdrowiu.

Można wymienić co najmniej sześć różnych starożytnych zbóż. Pierwszym z nich jest Amarantus. Jest jednym z najstarszych. Pochodzi z Ameryki Południowej. Nie zawiera glutenu, lecz posiada dużą ilość aminokwasów i białka, które wpływają pozytywnie na komórki mózgowe.

Innym zbożem jest gryka, z której wyłuskuje się kaszę gryczaną. Jest bardzo potrzebna do budowy tkanki mięśniowej organizmu, ponadto posiada ważne dla zdrowia składniki, jak: Witamina B6, Magnez, Miedź, Fosfor, Ryboflawinę, Tiaminę oraz Niacynę. Stanowi więc niesamowite źródło spożywcze dla zdrowia.

Trzecim zbożem jest proso, które znane jest bardziej jako kasza jaglana. Chroni ona przed chorobami układu krążenia, przed cukrzycą typu drugiego, a nawet przed pewnymi rodzajami nowotworów.

Orkisz także należy do grupy starożytnych zbóż. Mogą go spożywać również osoby, które nie tolerują pozostałych zbóż. Jedna porcja stanowi bardzo dużą dawkę błonnika i białka. Jego spożycie zaspokaja także zapotrzebowanie na magnez, cynk oraz żelazo. Można go jeść zamiast ryżu, czy makaronu.

Następne starożytne zboże to quinoa, co w języku starożytnych Inków oznacza „matkę zbóż”. Po polsku to komosa ryżowa. Uprawia się ją w Andach, Chile, Boliwii, czy Peru. Posiada niezbędne dla organizmu aminokwasy, które wpływają na odporność organizmu i regulują produkcję hormonów. Jest to również źródło witamin z grupy B.

Ostatnie zboże to jęczmień. Wbrew jego pospolitości, wywodzi się z Etiopii i zakątków południowej Azji. Posiada błonnik, żelazo, miedź, magnez, selen, a także witaminy z grupy B. Również pozytywnie działa na odporność organizmu, jest poza tym niskokaloryczne, co pomaga w odchudzaniu i utrzymaniu zgrabnej sylwetki.

Wszystkie te zboża, choć wywodzą się już ze starożytności, wciąż są obecne pośród nas, dzięki ich magicznym i dobroczynnym właściwościom. Warto po nie sięgnąć i urozmaicić swój zdrowy jadłospis.[:]

 
Similar posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *