Home » Cooking » Poznaj prosty i niezawodny przepis na pyszne placki z cukinii!

Poznaj prosty i niezawodny przepis na pyszne placki z cukinii!

CookingZdrowie

Przepadasz za placuszkami z cukinii, ale nie masz czasu na testowanie skomplikowanych receptur i wielogodzinne stanie przy garnkach?

Specjalnie dla Ciebie wybraliśmy łatwy i niezawodny przepis, który sprawi, że pokochasz to danie na nowo. Przekonaj się, jakie to proste i wypróbuj nasz sposób już dziś!

Po pierwsze: Przygotuj wszystkie niezbędne składniki!

Do przyrządzenia placuszków potrzebujesz:

  • 1 dużej cukinii;
  • 1 żółtka jajka;
  • 2-3 czubatych łyżek mąki;
  • Pół świeżej, czerwonej papryki;
  • Szczyptę soli;
  • Olej do smażenia
  • Szczyptę pieprzu.

Do przyrządzenia sosu potrzebujesz:

  • 1 kubeczka jogurtu naturalnego;
  • Odrobinę świeżego koperku;
  • 1 ząbka czosnku;
  • 1 łyżeczki cukru, lub miodu;
  • Szczyptę soli;
  • Szczyptę pieprzu;
  • Kilka kropel soku z cytryny.
Poznaj prosty i niezawodny przepis na pyszne placki z cukinii!

Poznaj prosty i niezawodny przepis na pyszne placki z cukinii!

Po drugie: Wykonaj wszystkie poniższe czynności!

Krok 1: Umyj warzywa i osusz je przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie obierz cukinię ze skórki i zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach.

Krok 2: Pokrój paprykę w bardzo drobną kostkę i wrzuć ją do dużej miski razem z potartą wcześniej cukinią.

Krok 3: Do warzyw dodaj około 2-3 łyżek mąki oraz jedno żółtko jajko.

Krok 4: Wymieszaj starannie wszystkie składniki i dopraw je pieprzem i solą według uznania.

Krok 5: Rozgrzej patelnię wraz z olejem i nałóż na nią przygotowane ciasto przy pomocy dużej łyżki. Uformowane placuszki smaż przez około minutę, lub dwie, a następnie przewróć je na drugą stronę i smaż aż zarumienią się na złoty kolor.

Krok 6: Ściągnij placuszki z patelni i odsącz z nich nadmiar tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.

Po trzecie: Przygotuj pyszny sos!

Przygotowanie sosu do naszych placuszków zajmie Ci jedynie krótką chwilę. Wystarczy, że wykonasz kilka poniższych kroków.

Krok 1: Przygotowany wcześniej koperek posiekaj bardzo drobno, a następnie wymieszaj go z jogurtem naturalnym.

Krok 2: Obierz czosnek i wyciśnij go przy pomocy specjalnej maszynki, a następnie wymieszaj go dokładanie z resztą składników.

Krok 3: Przypraw sos odrobiną soku z cytryny, łyżką cukru oraz szczyptą pieprzu i soli.

Krok 4: Wymieszaj dokładnie sos i pozostaw go na kilka minut, tak aby wszystkie jego składniki mogły się połączyć.

Przyrządzenie całego dania zajmie Ci około 30 – 45 minut. Życzymy smacznego!

 
Similar posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *