Home » Kosmetyka » Olej manuka a jego zastosowanie w kuchni i kosmetyce

Olej manuka a jego zastosowanie w kuchni i kosmetyce

KosmetykaKuchnia

Olej manuka jest pozyskiwany z krzewu należącego do rodziny mirtowatych a rośnie on głównie w Nowej Zelandii i Australii.

Krzew ten od stuleci jest elementem medycyny ludowej, a jego właściwości zdrowotne i kosmetyczne są nieocenione, zatem warto przyjrzeć się temu olejkowi bliżej.

Zastosowanie w kosmetyce – olej manuka

Dzięki temu, że olejek manuka ma silne działanie przeciwdrobnoustrojowe (szacuje się, że mocniejsze nic penicylina), znajduje on swoje zastosowanie w leczeniu i profilaktyce trądziku a także innych infekcjach i podrażnieniach skórnych.

Olejek manuka jest olejkiem bardzo łagodnym, co sprawia, że nadaje się również do skóry wrażliwej i alergicznej a także naczyniowej.

Posiada on właściwości antyoksydacyjne, czyli działa przeciwko starzeniu się skóry, jest polecany do skóry dojrzałej, wymagającej regeneracji i odmłodzenia. Osoby młode mogą dzięki niemu opóźnić procesy starzenia i dłużej cieszyć się młodo wyglądającą skórą.

Olej manuka a jego zastosowanie w kuchni i kosmetyce
Olejek manuka jest także używany w leczeniu grzybicy skóry i paznokci, infekcjach dróg oddechowych, bólach reumatycznych, trudno gojących się ranach, skaleczeniach, poparzeniach, oparzeniach. Warto używać olejku manuka w formie inhalacji w połączeniu z innymi olejkami lub jako dodatek do kąpieli. Pomoże się zrelaksować i odprężyć.

Zastosowanie w kuchni – miód manuka

Z krzewów manuka produkowany jest miód manuka o niesamowitych, prozdrowotnych właściwościach. Miód manuka jest chętnie spożywany ze względu na swoje walory smakowe.

Jednak oprócz tego, miód manuka jest stosowany bardzo często, ponieważ posiada właściwości antybakteryjne a także antyseptyczne i wzmacniające.

Działa zatem pozytywnie w czasie przeziębienia i grypy, można go także stosować profilaktycznie, przez cały rok. Dzięki temu organizm będzie wzmocniony, lepiej poradzi sobie z przyszłymi infekcjami. Miód manuka jest też dobra substancją przeciwgrzybiczną. Jak zatem spożywać miód manuka?

Warto pamiętać, że nie jest to lek, jedynie zdrowy produkt spożywczy, dlatego dawkowanie oraz sposób przyjmowania jest całkowicie indywidualny. Najczęściej osoby spożywające miód manuka jedzą około 2-3 łyżeczki miodu na czczo. Można też rozdzielić tę dawkę na dwie porcję. Nie należy podgrzewać miodu do temperatury wyższej niż 40 stopni Celsjusza.

 
Similar posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *