Home » Tradycje » Naturalne barwienie jajek – jakich warzyw i przypraw używać?

Naturalne barwienie jajek – jakich warzyw i przypraw używać?

Tradycje

Tradycyjne jaja – jak naturalnie je barwić?

Od dawnych lat farbowano jajka wieloma metodami. W dzisiejszych czasach jednak na rynku pojawia się co raz więcej barwników sztucznych. Można ozdobić nimi jajka na różne jaskrawe kolory, tylko pytanie, czy jest to faktycznie konieczne? Przyjrzyjmy się naturalnym i o wiele ciekawszym metodom malowania jajek wielkanocnych.

W jaki sposób otrzymać poszczególne kolory?

Wiele produktów, które będą nam potrzebne znajdziesz w szafce, spiżarni, bądź w kuchni na półce. Zatem do dzieła!

  • Kolor biały – aby go uzyskać wystarczy włożyć uprzednio ugotowane jajko do wody z octem. To skutecznie odbarwi je i ujednolici kolor skorupki.
  • Kolor brązowy – najpopularniejsze są łupiny z cebuli, oraz z orzecha włoskiego. Interesujący efekt można też osiągnąć używając esencji z herbaty czy wywaru z kawy.
  • Kolor czarny – idealnie nada się owoc czarnego bzu, łupiny z czerwonej cebuli, sprawdzą się także ugotowane szyszki olchy i łupiny z orzechów włoskich.
  • Kolor czerwony – najlepszy efekt dadzą łupiny z czerwonej cebuli, wywar z czerwonych buraków oraz kwiaty hibiskusa. Można też użyć suszonych jagód, bądź owoców czarnego bzu.
  • Kolor fioletowy – ten kolor jest najtrudniejszy do osiągnięcia. Można go stworzyć dzięki owocom tarniny, czarnego bzu, oraz za pomocą płatków czarnej malwy.
  • Kolor granatowy – najprościej jest wykonać go z poszatkowanych liści czerwonej kapusty z dodatkiem kilku kropli octu.
  • Kolor niebieski – jak łatwo się domyśleć – zapewni tarnina oraz borówki.
  • Kolor pomarańczowy – powstanie dzięki soku z marchwii z dodatkiem octu, a także przy użyciu dyni,
  • Kolor różowy – zdecydowany prym w tym kolorze wiedzie burak. Im bardziej rozcieńczymy sok – tym kolor będzie jaśniejszy.
  • Kolor zielony – stworzymy za pomocą pokrzywy, świeżej trawy lub zbóż, suszonym kwiatom fiołka czy szpinaku.
  • Kolor złoty – najlepszy efekt da mieszanka łupin z orzechów włoskich oraz cebuli, a także napar z nagietków i kurkumy.
  • Kolor żółty – tu standardowo pojawią się łupinki cebuli, z tym, że suche. Na żółty kolor zabarwimy je też kurkumą, bądź curry.
Naturalne barwienie jajek kurkuma

Naturalne barwienie jajek za pomocą kurkumy

Skoro mamy już produkty – czas przygotować barwnik.

Wybieramy odpowiedni garnek i wsypujemy do niego składniki koloru jaki chcemy uzyskać. Mieszamy je zalewając gorącą wodą i zostawiamy na 24h. Drugiego dnia gotujemy całość przez 5 minut od momentu doprowadzenia do wrzenia. Następnie należy dodać parę kropel octu i rozmieszać. Najlepiej jest odcedzić barwnik, ponieważ pozostawione na przykład łupiny, bądź owoce mogą stać się przyczyną odbarwień na skorupce. Teraz możemy przystąpić do farbowania.

Naturalne barwniki jajek na Wielkanoc
Jak idealnie barwić jajka?

Możemy to zrobić przy pomocy dwóch metod.

  1. Metoda „na zimno” – jajka gotujemy, a następnie delikatnie przekładamy do garnka z gorącą wodą z dodatkiem naszego barwnika. Pozostawiamy je tam do wystygnięcia.
  2. Metoda „na ciepło” – dzięki tej metodzie otrzymamy dużo mocniejszy kolor, a polega ona na włożeniu surowych jajek do zimnej wody z barwnikiem i rozpoczęciu gotowania.

Na co warto zwrócić uwagę podczas farbowania?

Głównym aspektem jest tu intensywność koloru. Im dłużej będziemy trzymać jajka zanurzone w naszej „farbce”, tym mocniejszy kolor osiągniemy. Tak samo będzie gdy wybierzemy jajka o białych skorupkach, oraz gdy stworzymy mocny wywar.

Aby zadbać o trwałość koloru możemy dodać w ostatnich minutach gotowania odrobinę octu, po wyjęciu jajek i wysuszeniu ich spryskać je lakierem do włosów (należy pamiętać, że nie będą się one wtedy nadawały do jedzenia), bądź przetrzeć masłem, słoniną lub olejem.

Nie zapomnijmy też o wcześniejszym namoczeniu jajek w wodzie z solą. Zapobiegnie to ich pękaniu w trakcie gotowania.

Teraz, gdy już wszytko wiemy – możemy przystąpić do działania i stworzyć masę pięknych i kolorowych pisanek, które ozdobią nasz Wielkanocny stół i koszyk.

 
Similar posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *