Home » Cooking » Najlepsza babka majonezowa – jak ją przyrządzić? Przepis!

Najlepsza babka majonezowa – jak ją przyrządzić? Przepis!

CookingKuchniaTradycje

Wielkanoc jest szczególnym czasem, który kojarzy się z radością i szczęściem.

Na ten szczególny czas można przygotować wyjątkowe potrawy, które umilą wspólne świętowanie. Ciasto zwane potocznie babką majonezową jest pysznym wypiekiem, który warto zrobić właśnie na Wielkanoc.

Do wykonania tej babki majonezowej potrzeba maksymalnie piętnastu minut pracy. Co ważne, nie potrzeba mieć dużych umiejętności, aby upiec babkę majonezową. Cały proces przygotowania wypieku jest bardzo prosty, wręcz intuicyjny. Natomiast przed przystąpieniem do pieczenia trzeba uwzględnić kilka kwestii.

Warto wiedzieć, że aby uniknąć zakalca wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Tak wykonana babka jest bardzo dobra, delikatna i łatwa w wykonaniu.

Najlepsza babka majonezowa - jak ją przyrządzić? Przepis!

Przepis na babkę majonezową

Aby wykonać taką babkę potrzeba:

  • 4 jajka,
  • 1 szklankę cukru,
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklankę mąki ziemniaczanej.
  • 6 łyżek majonezu dobrej jakości,
  • półtora łyżeczki proszku do pieczenia
  • otartą skórkę z jednej cytryny.

    Dodatkowo potrzeba jeszcze masło, którym smaruje się formę do pieczenia. Bułka tarta do posypania oraz forma na babkę o pojemności 1,7 litra również jest potrzebna. Przygotować należy foremkę na babkę i posmarować ją całą masłem.

Krok 1

Następnym krokiem jaki trzeba zrobić to oddzielenie żółtek od białek. Białka trzeba ubić na sztywno dodając szczyptę soli. Podczas ubijania dodaje się stopniowo cukier, nie przestając ubijać. Kolejno dodaje się po jednym żółtku, dalej mieszając aż do momentu kiedy składniki się całkowicie połączą.

Krok 2

Następnie dodaje się majonez i miesza. Kolejno trzeba wymieszać obie przygotowane mąki czyli ziemniaczaną i pszenną, dodając do nich proszek do pieczenia. Następnie, dodaje się w małych ilościach najlepiej na parę tur te wyżej wymienione składniki. Mieszanie odgrywa tutaj bardzo ważną rolę.

Krok 3

Na koniec dodaje się zapach cytrynowy i również się miesza. Już gotowe ciasto przekłada się do foremki i można przystąpić do pieczenia. Ciasto piecze się pięćdziesiąt minut w temperaturze 180 st Celsjusza. Gdy ciasto upiecze się, należy babkę wyjąć z piekarnika i wystudzić w foremce.

Następnie po wystygnięciu wyciąga się ciasto z foremki i posypuje się je cukrem pudrem. Babkę można udekorować również wedle własnego uznania inną posypką albo dżemem lub powidłami.

Tak przyrządzona babka będzie z pewnością smakowała wszystkim. Prezentuje się ona pięknie i z pewnością pasuje do wielkanocnego stołu.

 
Similar posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *