Szerokie zastosowanie witaminy E
w kosmetyce i medycynie
Witamina E często nazywana jest witaminą młodości, a także płodności. Charakteryzuje się ona bardzo
szerokim zastosowaniem w medycynie oraz kosmetyce. Witamina E należy do grupy związków
chemicznych określanych jako tokoferole. Pełni ona bardzo ważne role w organizmie, stając się
niezbędnym składnikiem pokarmowym, a także jednym z niewielu witamin, które rozpuszczają się w
tłuszczach. Tym samym może być ona magazynowana w organizmie – między innymi w tkance
tłuszczowej, ale także w nadnerczach. Z organizmu wydalana jest wraz z potem oraz moczem. Witamina
E to bardzo silny przeciwutleniacz, tak samo jak witaminy A oraz C. Przez to może ona zwalczać wodne
rodniki, chroniąc w ten sposób organizm przed uszkodzeniem komórkowym, a także przed stresem
oksydacyjnym. Dodatkowo to właśnie witamina E wpływa na prawidłową krzepliwość krwi, wydolność
mięśni, obniżanie cholesterolu, a także jakość widzenia.

Dodatkowo witamina E, która nazywana jest witaminą młodości skutecznie może opóźniać procesy
starzenia się nie tylko skóry lecz także organizmu. Witamina E działa bardzo odżywczo na skórę,
zwiększając siłę jej regeneracji. Dodatkowo wpływa ona na natłuszczanie skóry, przez co poprawia jej
kondycję. W związku z tym jest bardzo szeroko wykorzystywane w kosmetyce, stanowiąc jeden z
najbardziej cennych składników kremów do twarzy oraz innych kosmetyków pielęgnacyjnych o działaniu
przeciw zmarszczkowym. Co więcej witamina E to naturalny filtr UV. To zaś sprawia, że jest ona także
składnikiem balsamów do opalania.
Niestety może dochodzić także do niedoborów witaminy E, od są to stosunkowo rzadkie przypadki. Jeśli
jednak dojdzie to zbyt małej ilości witaminy E w organizmie, wówczas zazwyczaj można stwierdzić
zaburzenia wchłaniania tłuszczu. Co więcej objawami niedoboru witaminy E mogą być anemia, słabe
widzenie, ciągle zmęczenie oraz rozdrażnienie, słabe i wypadające włosy oraz wysoka podatność na
infekcje. Natomiast w skrajnych przypadkach występuje ból oraz zanikanie mięśni. W takich sytuacjach
można korzystać z suplementów diety, jednak najlepiej jest dostarczać witaminę E wraz z pożywieniem.
Bardzo bogatym źródłem witaminy E są między innymi ryby takie jak mintaj, łosoś czy makrela, otręby
owsiane, mleko oraz jego przetwory, zrób, zielone i czerwone warzywa, a także owoce takie jak czarna
porzeczka czy morela.