Home » Kuchnia » Batony proteinowe – najlepszy przepis

Batony proteinowe – najlepszy przepis

KuchniaRecipes

Batony proteinowe mogą przydać się wielu osobom, co najważniejsze nie trzeba ich kupować w sklepach, a można je przygotować samodzielnie.

Wtedy też osoby, które są aktywne fizycznie mają pewność tego, że zawarta będzie w nich odpowiednia dawka energii, więc z pewnością warto zajmować się tym samemu. Istnieje sprawdzony przepis na przygotowanie batonów proteinowych we własnym domu.

Najlepszy przepis na batony proteinowe domowej roboty

Batony proteinowe – niezbędne składniki

Do wykonania batonów proteinowych, bogatych w różne składniki odżywcze potrzebnych będzie kilka niezbędnych składników, takich jak:

√ płatki owsiane,

√ mąka kokosowa,

√ orzechy,

√ mleko sojowe,

√ odżywka białkowa

√ oraz rodzynki.

Posiadając takie składniki we własnym domu i mając minimalne umiejętności kulinarne można pokusić się o stworzenie wysokiej jakości batonów proteinowych, które mogą być używane przez wyczynowych sportowców, kulturystów, czy też biegaczy i kolarzy.

Przygotowanie batonów

Płatki owsiane powinno się najpierw zalać wrzątkiem, aby stały się one miękkie. Następnie należy zmieszać wybraną odżywkę białkową z mlekiem sojowym, tak aby składniki te stworzyły odpowiednią konsystencję.

Przygotowanie batonów proteinowych jest łatwe i wymaga kilku kroków

Potem dodaje się do nich orzechy oraz rodzynki, powoli tworzy się całość. Na sam koniec należy dodać do wyżej wymienionych składników zmiękczone płatki owsiane, oczywiście wcześniej je odcedzając. Taką masę trzeba dokładnie wymieszać, aby składniki się ze sobą dobrze połączyły. Z pomocą specjalnych foremek można przystąpić do formowania batonów proteinowych, nie powinny być one zbyt duże, ale o tym osoby ceniące aktywność fizyczną wiedzą najlepiej.

Potem batony proteinowe należy formować w odpowiedni kształt

Jeśli już uformuje się batoniki, powinno się je później odłożyć na kilkadziesiąt minut do zamrażarki, najczęściej jest to okres 30 minut, po którym można je wyciągnąć. Tak właśnie przygotowuje się własne batony proteinowe, które można małym nakładem sił przygotować we własnym domu. Istotne jest też to, że składniki mogą być czasami zamienne, wszystko zależy od tego, kto co lubi, np. można wymienić mleko sojowe na krowie.

 
Similar posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *